Uwielbiam świąteczne dekoracje. Sprawiają, że dom staje się przytulny i magiczny. W tym roku wymyśliłam dwie mini choineczki na parapet do kuchni. Do tego zielone gałązki, duży lampion oraz mnóstwo światełek i od razu poczuliśmy świąteczną atmosferę.
Majstrując przy choinkach robiłam zdjęcia, więc mogę Wam teraz pokazać krok po kroku, jak je wykonać:)
Potrzebne materiały:
- zielone gałązki iglaków
- patyk
- doniczka
- styropianowy stożek
- sztuczny śnieg, brokat, wstążeczki
Doniczkę wypełniamy styropianem i wbijamy w środek patyk. By choinka była stabilniejsza można obciążyć doniczkę pisakiem lub kamykami.
W styropianowym stożku robimy wykałaczką dziurki i wbijamy w nie gałązki iglaków.
Styropian w doniczce maskujemy iglakami. Całość spryskujemy sztucznym śniegiem i posypujemy "śnieżnym" brokatem.
Doniczkę oraz choinkę można nieco przyozdobić, by prezentowała się jeszcze bardziej świątecznie. Ja zdecydowałam się na zawieszki oraz kokardki. Parapet wyłożyłam gałązkami iglaków i przyozdobiłam światełkami.
Po dwóch dniach doszłam do wniosku, że czegoś mi jeszcze brakuje i ozdobiłam szyby brokatowymi naklejkami.
Całość zatwierdził mój asystent:)
wygląda uroczo, świetny pomysł i piękne wykonanie :)
OdpowiedzUsuńPiękne dekoracje, całość wygląda magicznie wieczorem.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńdekoracja jest cudowna :) mogłabym się dowiedzieć o średnicę doniczek i stożka styropianowego?
OdpowiedzUsuńja w mieszkaniu nie mam za bardzo miejsca na choinki, więc taka będzie jak znalazł!
OdpowiedzUsuńCzemu ja sama nigdy nie mogę wpaść na takie pomysły :)
OdpowiedzUsuńsuper na swieta
OdpowiedzUsuń